2 uitdagende problemen aangepakt door HORECAccess

Bericht geplaatst op 15/07/2019

Met het Europese Erasmus Plus-project HORECAccess pakken we twee uitdagende problemen aan: jongerenwerkloosheid en toegankelijke HORECA.

Strijd tegen jongerenwerkloosheid

In november 2014 hebben de Verenigde Naties 15 juli uitgeroepen tot World Youth Skills Day (WYSD). Jongeren zijn bijna drie keer zo vaak werkloos als volwassenen. Bovendien worden ze voortdurend geconfronteerd met verscheidene uitdagingen op de arbeidsmarkt. Onderwijs en opleiding zijn hier de sleutels tot succes. Het doel van de WYSD is te pleiten voor vaardigheden als een belangrijke factor om de overgang van jongeren naar de arbeidsmarkt te verbeteren. Verder benadrukt men de cruciale rol van geschoolde jongeren bij de aanpak van de meest uitdagende mondiale problemen van dit moment.

Toegankelijk toerisme: nog steeds een nichemarkt?

De UNCRPD (VN-conventie inzake rechten van personen met een handicap) erkent in artikel 30 dat toegang tot toerisme een recht van iedereen is. Toch bestaat er nog steeds een grote kloof tussen de behoefte aan toegankelijkheid en de toegangsvoorzieningen. Toegankelijk toerisme wordt al te vaak nog beschouwd als een nichemarkt. Als de Europese bestemmingen echter volledig toegankelijk zouden zijn, zou de vraag vanwege gasten met specifieke noden kunnen stijgen met tot wel 44% per jaar, wat tot 142 miljard euro aan extra BBP zou kunnen opleveren én 3,4 miljoen bijkomende banen voor de Europese economie. Aangezien 15% van de potentiële gasten met een handicap kampt, mist de horecasector een grote potentiële markt omwille van de huidige ontoegankelijkheid.

Gespecialiseerde opleiding voor jongeren om in de horecasector toegankelijke en betrouwbare diensten aan te bieden aan gasten met een handicap

Met het Europese Erasmus Plus-project HORECAccess slaan we deze twee vliegen in één klap. In het kader van dit project waarin Horeca Partners participeert werken we aan gespecialiseerde trainingen voor medewerkers in de horeca- en toeristische sector om toegankelijke en betrouwbare diensten te kunnen verlenen aan gasten met een handicap. We richten ons hierbij specifiek op jongeren (tussen 15 en 29 jaar) en hun trainers.

Concreet zullen we vier praktische tools ontwikkelen:

  • een mobiele applicatie voor het verlenen van toegankelijke en betrouwbare diensten aan gasten met een handicap in de horecasector;
  • een gids voor jongeren over het begrijpen van verschillende handicaps;
  • gestructureerde richtlijnen voor het verlenen van toegankelijke en betrouwbare diensten aan gasten met een handicap;
  • een “train-the-trainer”-handboek voor horecaleidinggevenden over het begeleiden van flexijobbers en jobstudenten rond dit thema.

De eerste resultaten laten we binnenkort op jullie los. Intussen stillen we de honger met enkele sfeerbeelden van onze tweede partnermeeting in Belgrado.

HORECAccess Belgrade meeting project team HORECAccess Belgrade meeting presentation HORECAccess project team

Nieuwsoverzicht