5 tips om jouw takeaway te organiseren

Bericht geplaatst op 16/12/2020

5 tips om jouw takeaway te organiseren

We haalden eerder al aan dat takeaway en deliverymaaltijden ook in het post-coronatijdperk aan populariteit zullen blijven winnen. Het is een belangrijke evolutie om op te volgen en om rekening mee te houden. Desondanks stort je je best niet onbezonnen in het takeaway-avontuur. Om een duurzaam afhaal- en delivery-initiatief op poten te zetten is het belangrijk om doordacht te werk te gaan. Zorg dus voor een duidelijk plan van aanpak, want er komt veel bij kijken. We geven graag 5 tips mee om takeaway te organiseren.

Een aangepaste menukaart

Je hele menukaart aanbieden voor takeaway en/of delivery is waarschijnlijk onbegonnen werk. Downsize je menukaart tot maximaal een twintigtal items, aangepast voor takeout. Zo kan je alvast werken met een beperkte voorraad ingrediënten. Denk aan gerechten die je snel en efficiënt, eventueel in grote hoeveelheden, kan bereiden. Daarnaast moet je nagaan welke gerechten geschikt zijn voor delivery. De gerechten zijn 15 à 30 minuten onderweg en mogen daarbij hun kwaliteit niet verliezen. Onderzoek en test ook verschillende verpakkingsmaterialen. Elk materiaal heeft immers zijn eigen voor- en nadelen.

Geef je klanten een duidelijk overzicht en splits je menu op in categorieën zoals voorgerechten, hoofdgerechten, desserts, bijgerechten en dranken. Ook de volgorde waarin je takeaway en deliverymaaltijden verschijnen is belangrijk. Zet je bestverkopende gerechten en suggesties bovenaan de pagina.

Wanneer je jouw menukaart gaat vertalen naar een afhaalmenu is het belangrijk om je doelgroep goed in het oog te houden. Doe een rondvraag bij je vaste klanten naar welke gerechten ze graag zouden bestellen. Na de lancering van je afhaalmenu is het belangrijk om te blijven evalueren wat werkt en wat niet, en je menu in functie hiervan aan te passen.

De juiste prijszetting

Essentieel voor een succesvol takeaway-concept is natuurlijk je prijszetting. Bereken je foodcost en houd rekening met een marge voor bijkomende kosten: moet je extra medewerkers inzetten in de keuken of om de bestellingen af te handelen? Welke verpakkingen ga je gebruiken en wat kost dit allemaal? Welke commissie moet je afstaan aan een eventuele bezorgpartner? Denk ook nog eens terug aan je doelgroep: welke kenmerken hebben zij? Welke prijzen zijn ze bereid te betalen?

Vergeet niet om aan upselling te doen. Kan je een gratis verzending of een extraatje aanbieden vanaf een bepaald bedrag? Geef je vaste klanten een kortingscode voor een volgende bestelling of een waardebon voor wanneer je restaurant weer opent? Met welke bijgerechten, nagerechten of dranken behaal je goede marges?

Kies je business model

Takeaway en delivery organiseren kan in verschillende vormen en maten. Als je ervoor kiest om alles zelf te organiseren, niet alleen het bereiden van de maaltijden, maar ook het bouwen van een goede app en het inhuren van chauffeurs of extra personeel, behoud je de controle over het ganse proces. Anderzijds vraagt dit model een aanzienlijke investering.

Je kunt er ook voor kiezen om samen te werken met één of meerdere bezorgpartners. Platformen zoals Deliveroo, UberEats of Takeaway.com fungeren als boekingsplatform en tonen klanten de beschikbare restaurants in hun buurt via een website of app. Klanten bestellen bij de partnerrestaurants en de maaltijden worden door het restaurant zelf of door een chauffeur van het platform bezorgd. Sommige platformen fungeren ook als intermediair tussen de klant en het restaurant en bieden klantenondersteuning in geval van problemen met de levering of de bestelling.

Samenwerken met een platform geeft je toegang tot een beproefde aanpak met de juiste middelen en ervaring. In ruil daarvoor betaal je wel een commissie. Voor je ervoor kiest om alles voor eigen rekening te nemen, of samen te werken met een of meerdere partner(s), is het belangrijk om de voor- en nadelen van elke optie af te wegen.

Een goede logistiek

Om succesvol takeaway te organiseren, is ook een goede logistiek essentieel. Het is belangrijk inkomende bestellingen goed te coördineren en je productie goed te plannen. Het begrijpen van timings is hierbij onmisbaar.

Om alles efficiënt te laten verlopen is het nuttig om te investeren in de software en technologieën die voor maaltijdbezorging op de markt zijn. Een modern kassasysteem aangevuld met een tool zoals Lightspeed Delivery of Deliverect is ideaal. Deze tools verbinden jouw kassasysteem met de bezorgpartners. De instroom van bestellingen wordt geautomatiseerd, waardoor je alles overzichtelijk op één plek kunt opvolgen. Bovendien kan je veel makkelijker je rapportage, menu- en voorraadbeheer doen.

Duidelijke en verleidelijke communicatie

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om je vaste en nieuwe gasten op de hoogte te brengen van je aanbod en nieuwe initiatieven. Stuur een persoonlijke mail waarin je enthousiast je afhaalmenu voorstelt. Deel updates via Instagram en Facebook om je bereik te vergroten en koppel er eventueel een leuke incentive aan om jouw volgers te stimuleren om het nieuws te delen.

Natuurlijk is ook je eigen website een belangrijke tool. Maak een duidelijke aparte pagina aan met alle informatie rond jouw takeaway- en deliverymaaltijden. Zorg dat deze ook vanaf de homepagina goed te vinden is.

Foto’s waar je honger van krijgt en een duidelijke, beknopte omschrijving van je gerechten zijn cruciaal om de klant te overtuigen. Wees ook transparant over de veiligheids- en hygiënemaatregelen die je volgt met betrekking tot COVID-19. Vergeet tenslotte niet om de mensen naar de juiste bestelkanalen door te verwijzen.

Registreer je op platformen die zaken bundelen waar mensen maaltijden kunnen afhalen of bestellen voor levering. Zo zijn er bijvoorbeeld www.steunhorecavlaanderen.be, www.waarkanikafhalen.be en steundehoreca.be. Check ook zeker de lokale initiatieven bij jouw stad of gemeente. Verder is Google Ads een geschikte tool om lokaal potentiële klanten te bereiken.

Takeway of delivery organiseren?

De coronacrisis heeft een ongeziene impact voor alle horecazaken, maar er zijn ook kansen. Hopelijk hebben we je hiermee kunnen inspireren om (al dan niet tijdelijk) aan de slag te gaan met takeaway en deliverymaaltijden. Wil je graag eens babbelen over jouw mogelijkheden als ondernemer? Zou je wel of niet thuisbezorgen? Ben je op zoek naar hulp bij het delivery proof maken van je menukaart? Neem gerust contact op met ons voor een vrijblijvend gesprek!

Nieuwsoverzicht