5x ‘neen’ tegen voedselverspilling
Bericht geplaatst op 15/11/2018
Jaarlijks verspillen we wereldwijd 1/3 van het voedsel bestemd voor consumptie. In België komt dat neer op 3,6 miljoen ton voedsel dat weggesmeten wordt, of 345kg per persoon per jaar. Hiermee zijn we het tweede meest voedsel verspillende land van Europa. Een zilveren medaille waar we zeker niet trots op zijn. Gelukkig is het tegengaan van die voedselverspilling dezer dagen een hot topic. Wij bundelen enkele tips en initiatieven.
Draag zelf je steentje bij
Als horeca-uitbater wordt je elke dag met voedseloverschotten geconfronteerd. Aandacht besteden aan de preventie van voedselverlies, komt terug tijdens elke stap in het proces: vanaf het opstellen van de menukaart, het aankopen en het bereiden tot het recycleren van overschotten.
- Analyseer je menukaart: welke gerechten zijn populair en welke niet? Zijn de porties misschien te groot? Wat verwacht de klant?
- Minder drukke periode? Houd hier rekening mee als je inkopen doet.
- Denk eraan om de juiste producten op de juiste plaats te zetten in de koelkast, zo blijven ze langer vers. Onderaan (waar het kouder is) horen vlees, vis en kip. Daarboven komen eieren, melk en kaas.
- Doorbreek het taboe en moedig je klanten aan om een doggy bag mee te nemen.
- Serveer maaltijden voor het personeel met overgebleven ingrediënten of geef hen de mogelijkheid om restjes mee naar huis te nemen.
Horeca Vlaanderen – no food to waste
In maart 2014 ondertekenden de Vlaamse overheid en Horeca Vlaanderen, Boerenbond, FEVIA Vlaanderen, Comeos Vlaanderen, Unie Belgische Catering en het OIVO de engagementsverklaring ‘Samen tegen Voedselverlies’. Hieruit ontstond ook het project ‘No Food To Waste’, om voedselverspilling in de horecasector te verminderen. Op de website kan je jouw engagement tonen door het Chefs Charter te ondertekenen, en je vindt er een uitgebreide checklist met allerlei tips en tricks om voedselverlies tegen te gaan. De supertip? Voedsel wegsmijten = geld wegsmijten.
Too Good To Go
De Deense app ‘Too Good To Go’ strijdt tegen voedselverspilling door restaurants en winkels te helpen hun overtollige voedsel te verkopen in plaats van het weg te gooien. Als ondernemer hoef je maar één keer in te stellen hoeveel porties je aanbiedt, en de klant komt deze tegen sluitingsuur ophalen met een eigen potje of verpakking. Jouw lekkere maaltijd belandt op een bord in plaats van in de vuilnisbak, én je trekt er nieuwe klanten mee aan. Win-win situatie!
Zonder Honger Naar Bed
Om mensen in armoede te helpen startte Patricia De Schrevel met de Facebookgroep ‘Zonder Honger naar Bed’ in Lanaken. Intussen zijn er groepen actief over heel Vlaanderen. Wie restjes heeft, kan ze via deze groepen gratis aanbieden aan mensen in de buurt die het nodig hebben.
Great Frigo’s
Frances Lefebure drukte met het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’ enkele Zeebruggelingen even met de neus op de feiten. Zijn kregen een uitgebreide maaltijd voorgeschoteld, bereid door topchefs Filip Claeys en Dominique Persoone, met jawel: hun eigen afval. In deelgemeente Sint-Jozef werd daarop een deelfrigo geplaatst. Iedereen kan hier voedsel achterlaten en ophalen, zonder commerciële bedoelingen. Ook in de vier andere Vlaamse provincies werd een ‘Great Frigo’ geïnstalleerd. Waar deze staan, kan je hier lezen.
Heb je zelf tips of bedacht je een leuk initiatief om voedselverspilling tegen te gaan? Laat het ons weten!
Nieuwsoverzicht