6 tips om meer online reviews te verzamelen voor jouw horecazaak

Bericht geplaatst op 09/06/2021

We schreven eerder al over het belang van online reviews voor jouw horecazaak, en hoe je hier als ondernemer best op kunt reageren. Nu je dat weet, mogen de reviews uiteraard binnenstromen! Met onderstaande tips kan je jouw gasten aanmoedigen om een online review te schrijven. Zo verzamel je binnen de kortste keren meer positieve reviews voor jouw horecazaak.

1. Vraag het!

Mensen zijn sneller geneigd om in hun pen te kruipen als ze ontevreden zijn. Informeer dus steeds naar de tevredenheid van je gasten. Let wel op, met de standaard “Was alles naar wens?” zal je een weinig inhoudelijk antwoord krijgen. Stel dus concrete vragen waaruit blijkt dat je oprecht interesse toont in de mening van de gast. Gasten die een mindere ervaring hadden, kan je op die manier al mondeling verder helpen en zullen minder geneigd zijn om dit nog in een online review te gieten. Anderzijds kan je tevreden gasten op deze manier aansporen om wél een review over je zaak te schrijven. Was alles naar wens? Zeg het online!

2. Houd rekening met het juiste moment in de customer journey

De juiste timing is belangrijk. Een gast kan pas een review schrijven nadat hij alle stappen van de customer journey heeft doorlopen. Vraag dus niet te snel om een review. Bij het inchecken of het overhandigen van de menukaart bijvoorbeeld is er nog niet voldoende aanleiding om al een review te schrijven.

3. Stuur je gast in de juiste richting

Uitdrukkelijk om een positieve review vragen is natuurlijk niet de bedoeling. Je moet de gast vrij laten om zijn of haar eerlijke mening te geven. Wat je wel kunt doen is enkele richtlijnen meegeven waardoor de review oprecht en geloofwaardig overkomt:

  • Vraag om concrete en constructieve feedback
  • Peil zowel naar positieve als naar verbeterpunten
  • Vraag om de review zo kort mogelijk na het bezoek te schrijven

4. Maak het voor de gast zo eenvoudig mogelijk

Zorg dat je gast zo gemakkelijk mogelijk online reviews voor jouw horecazaak achter kan laten. Maak een account aan op gekende platformen zoals Google Mijn Bedrijf, Tripadvisor, Booking.com… en schakel de optie voor aanbevelingen en recensies aan op Facebook.

Print op elk kassaticket of elke factuur de vraag om een review achter te laten met bijhorende QR-code. Zet het op je businesskaartjes of hang een sticker op aan de balie/inkom. Stel een tablet of computer ter beschikking in je zaak waarop ze dit meteen kunnen doen. Wees creatief!

5. Stuur een herinneringsmailtje

Stuur je gasten kort na hun bezoek een herinneringsmailtje om hen te bedanken. Vraag hen om een review achter te laten en vertel erbij waarom hun mening voor jou zo waardevol is. Zorg voor een aanklikbare link die de gast meteen doorstuurt naar de juiste reviewsite.

6. Zet er een incentive tegenover

Koppel een leuke wedstrijd of tombola aan het schrijven van een review en laat gasten kans maken op een gratis diner of overnachting. Je kunt ook elke gast die een review schrijft belonen met een korting of een gratis aperitiefje.

Zit je nog met vragen rond het verzamelen van online reviews? Laat het ons gerust weten via de contactpagina.

Nieuwsoverzicht