Aandelen overlaten, hoe zit dat nu?

Bericht geplaatst op 16/07/2020

Als je een horecazaak uitbaat in de vorm van een vennootschap kan je ofwel de aandelen overlaten, ofwel het handelsfonds overlaten. Een belangrijk verschil! De activiteiten van een eenmanszaak overlaten valt onder ‘handelsfonds’.

Aandelen overlaten

In geval van een eenmanszaak is een aandelenoverdracht niet mogelijk. Er is dan immers geen vennootschap om over te nemen.

Bij een verkoop van aandelen ondergaat de vennootschap die wordt overgenomen slechts twee veranderingen, namelijk:

      1. de eigenaar van de vennootschap verandert én
      2. de zaakvoerder(s)/bestuurder(s) veranderen.

Alle andere zaken blijven gewoon lopen: schulden van de vennootschap blijven in de vennootschap, de personeelscontracten en contracten met leveranciers blijven gewoon lopen, het geld op de bankrekening blijft op de rekening van de vennootschap staan, enz.

De koper neemt dus de vennootschap over met al zijn bezittingen, schulden, vorderingen, potentieel en risico’s. Het spreekt voor zich dat dit andere risico’s inhoudt dan een overname van handelsfonds: je moet de vennootschap tot in detail analyseren om ervoor te zorgen dat je geen kat in een zak koopt. Hier kunnen nog wel eens lijken uit de kast vallen.

Vandaar dat je best met een intentieverklaring werkt, nadien een periode waarin de koper de boeken in detail mag nakijken (‘due diligence’) en dan pas de definitieve overdracht.

Hier komt geen notaris aan te pas, zelfs als er een gebouw in de vennootschap zit. Je (ver)koopt namelijk de vennootschap en niet het gebouw, dat blijft eigendom van de vennootschap.

De koper kan de aankoop van de aandelen niet afschrijven. De prijs die de overlater ontvangt voor de aandelen is in de meeste gevallen onbelast.

De overdacht van aandelen is in de praktijk moeilijker te financieren dan de overdracht van handelsfonds of vastgoed.

Handelsfonds of aandelen? Zorg in beide gevallen zeker voor voldoende garanties en waarborgen en laat je best bijstaan door een professionele adviesverlener.

Ga je jouw horecazaak overlaten en ben je op zoek naar advies? Neem vrijblijvend contact op!

Ben je zelf op zoek naar een horecazaak? Ga dan zeker kijken bij onze overnames, of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Nieuwsoverzicht