Bestel- en bezorgplatformen: 4 op een rij

Bericht geplaatst op 08/04/2021

Wanneer je aan de slag gaat met afhaal- en bezorgmaaltijden is het belangrijk om de voor- en nadelen van elk model tegen elkaar af te wegen. Ga je alles zelf organiseren? Of kies je ervoor om in zee te gaan met één of meerdere bezorgpartners? Om jouw onderzoek wat makkelijker te maken, hebben we vier grote bestel- en bezorgplatformen met elkaar vergeleken.

Takeaway.com

Voorlopig de grootste en bekendste maaltijdbezorger van ons land: Takeaway.com. Takeaway.com is actief in gans België en richt zich op een zo breed mogelijk publiek: jong, oud, gezinnen of studenten in steden en daarbuiten. “The biggest delivery company on the planet” en “Leading not only in numbers, but in example” zijn de doelen die op hun website meerdere keren worden benadrukt. Ze richten zich voornamelijk op de traditionele maaltijdbezorging.

In eerste instantie is Takeaway.com een boekingsplatform: een manier om online gevonden te worden. Voor een samenwerking betaal je 13% commissie (marketing, bestel- en betaalplatform). Zij doen in principe geen levering aan huis, tenzij je opteert voor hun Scoober-dienst. Voor deze service betaal je 30% commissie i.p.v. 13%. Scoober bieden ze enkel in de iets grotere steden aan.

Uber Eats

Uber Eats is een dochteronderneming van het taxibedrijf Uber. Het bedrijf bezorgt voorlopig enkel maaltijden in de grotere steden en gemeenten. Zij werken met eigen, onafhankelijke bezorgers, maar geven de optie om met je persoonlijke bezorgmedewerkers te blijven werken als je die hebt.

Qua doelgroep richt Uber Eats zich op een gevarieerd publiek. Je kan er terecht voor hamburgers, frietjes en pizza, maar ook voor een volwaardige carpaccio van een lokaal restaurant.

Om aan te sluiten bij het platform betaal je éénmalig een activeringskost. In ruil krijg je een welkomstpakket, een tablet, restaurantsoftware en een professionele fotoshoot. Nadien betaal je een commissie per bestelling. Deze ligt gemiddeld tussen 20% en 30%.

Deliveroo

In 2015 kwam Deliveroo naar België met zijn fietskoeriers. Ze breiden dit jaar nog fors uit en zullen dan actief zijn in 28 Belgische steden. Momenteel kan je via Deliveroo maaltijden bestellen in Antwerpen, Aalst, Brussel, Brugge, Charleroi, Doornik, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Luik, Mechelen, Namen, Oostende, Sint-Niklaas en Waterloo.

Deliveroo legt de focus op studenten (met aandacht voor de beste prijs) en op werknemers (met aandacht voor een snelle levering). Ze bieden kwalitatieve maaltijden aan gaande van fast food-klassiekers tot gezonde alternatieven.

Deliveroo maakt gebruik van flexibele formules afhankelijk van de noden van het restaurant. Je kan dus kiezen om te werken met Deliveroo-koeriers of eigen bezorgers. Alle bestellingen worden aan Deliveroo betaald. Na de wekelijkse berekeningen wordt er een factuur door Deliveroo opgemaakt waarbij de kosten en winsten overgemaakt worden. Ook hier liggen de commissies gemiddeld tussen 20% en 30%.

iZiFood

Deze vrij nieuwe en nog relatief onbekende speler op de markt van maaltijdbezorging wil zich graag op verschillende manieren onderscheiden van de concurrenten. Waar andere maaltijdbezorgers zich vaak beperken tot een bezorggebied van enkele kilometers rond het restaurant, wil iZiFood in samenspraak met het restaurant deze regio aanzienlijk uitbreiden. Met hun motorboys en -girls garanderen ze bovendien een snelle levering.

Daarnaast onderscheidt iZiFood zich ook op het vlak van tarieven. Je betaalt er een vaste kost van 150 euro per maand voor het gebruik van het platform, plus 10% commissie.

Met iZiMarketplace richten ze zich op een aanbod dat ruimer is dan enkel maaltijden. Je kunt er bijvoorbeeld ook terecht voor een boodschap van de supermarkt, een lokale handelaar of de apotheek. Voorlopig is iZi enkel actief in Antwerpen.

Nieuwsoverzicht