Corona – never waste a good crisis

Bericht geplaatst op 28/04/2020

Corona – never waste a good crisis

Zoals Winston Churchill ooit zei: “Never waste a good crisis”. In moeilijke tijden, zoals de coronacrisis die de wereld nu in haar greep houdt, worden we uitgedaagd om inventief naar oplossingen te zoeken. Enerzijds zijn er de ondersteunende overheidsmaatregelen. Anderzijds zien we dat heel wat horecaondernemingen gaan voor een creatieve aanpak of oplossing. We verzamelen hier enkele voorbeelden.

Take-away en delivery

Omwille van de verplichte sluiting van horecazaken zijn nogal wat ondernemers begonnen met initiatieven rond take-away en/of delivery. Het is echter niet altijd eenvoudig om als individuele zaak online voldoende sterk voor de dag te komen op het vlak van de communicatie van je aangepaste aanbod.

Wat daarbij kan helpen zijn platformen die zaken bundelen waar mensen maaltijden kunnen afhalen of bestellen voor levering. Zo zijn er bijvoorbeeld www.steunhorecavlaanderen.be, www.waarkanikafhalen.be en steundehoreca.be. Daarnaast steunen verschillende steden en gemeentes de lokale horeca door op hun website een overzicht te bieden, bijvoorbeeld:

Verder kwam ook Google Maps met een nieuwe functie op de proppen. Uitbaters kunnen aangeven welke gerechten ze leveren of aanbieden voor afhaling. Gebruikers krijgen meteen een duidelijk overzicht aan de hand van de twee snelknoppen ‘afhalen’ en ‘bezorging’.

Gratis overnachting voor medisch personeel

Het medisch personeel van AZ Sint-Maarten (Mechelen) en het Imeldaziekenhuis (Bonheiden) kan na een zware shift terecht in het Mechelse hotel 3 Paardekens. De lokale ‘coronahelden’ krijgen hier een gratis kamer ter beschikking. Vooral voor dokters en verpleegkundigen die van wat verder komen, kan dit een mooie oplossing zijn. Beide ziekenhuizen bieden zelf kamers voor het personeel aan, maar zijn toch heel blij met het aanbod.

Koken voor hulpverleners

De Antwerpse chefs Timothy Tynes van Atelier Maple, Lars Block van Zoen en Nils Proost van het Lierse restaurant Petit Cuistot besloten om tijdens de verplichte sluiting te gaan koken voor hulpverleners. Zij zijn op dit moment de soldaten aan het corona-front en draaien zware shifts om de mensen te verzorgen.

De chefs maken versbereide en hartverwarmende maaltijden op basis van schenkingen van leveranciers met als doel de zorgverleners een culinair hart onder de riem te steken. Met de hashtag #feedthenurses roepen ze andere chefs op om, als ze de mogelijkheid hebben, hetzelfde te doen. Ondertussen sprongen al verschillende chefs mee op de kar.

Balls & Glory trakteert mensen die in de gezondheidssector werken op “ballekes & stoemp” in hun kantines. Via de website kan je een solidariteitsball kopen voor 8 euro. Balls & Glory verdubbelt dit bedrag en levert een portie stoemp met ballekes in een kantine van een zorgcentrum of ziekenhuis.

Een feestje op Instagram

Sinds ⁠Bar Café ’t Lempke in Eindhoven de deuren moest sluiten, organiseren ze voor hun klanten een feestje op Instagram. Ze vragen aan iedereen om te laten zien hoe hun ‘#levenzonderlempke’ eraan toegaat. Dansen in de woonkamer of shotjes drinken in bed? Als je het in je story post met de hashtag #levenzonderlempke en @cafetlempke tagt, maak je kans op een leuke prijs. De grappigste en meest originele posts winnen drankmunten voor wanneer het café weer opent.

Betaal je pintjes vooraf

Brouwerij Alken-Maes opende dan weer Café Solidair. Het is geen fysiek café, maar een campagne waarmee ze hun getroffen Cristal-cafés willen steunen. Via de website kan je bij je favoriete café, brasserie of kantine pintjes reserveren volgens het pay it forward principe. Je betaalt de pintjes op voorhand en gaat ze later, na de lockdown, opdrinken. Zo krijgt de uitbater wat extra zuurstof. Alken-Maes vergoedt de eerste 400 pintjes aan de uitbater.

Ook AB InBev deed een virtueel café open. Via Café Courage kan je in jouw favoriet café of restaurant nu al pintjes voor een bedrag van 2,5 euro bestellen en betalen. Voor elke bestelling doneert AB InBev die horecazaak een gratis consumptie. Ze gaan door tot ze in totaal 3,6 miljoen pinten hebben gegeven in België.

Koop een waardebon

#Horecacomeback is een online platform waarop consumenten waardebonnen kunnen kopen van hun favoriete horecazaak. Het initiatief kwam tot stand door een samenwerking over alle concurrentie grenzen heen en is één van de grootste ondersteuningsprogramma’s ooit voor de Belgische horeca. Horecazaken kunnen zich gratis aanmelden om deel te nemen.

Het idee is dat consumenten nu een waardebon kopen. Zodra de cafés en restaurants hun deuren weer openen, kunnen ze deze gaan verzilveren. Op die manier krijgen de horecazaken toch wat inkomsten binnen.

Andere voorbeelden van dergelijke initiatieven zijn online platformen zoals wijkomenterug.be en Let’s Support van DinnerGift.

Help een handje in een andere sector

In Nederland heeft de landbouwsector een oproep gelanceerd aan horecapersoneel, schoonmakers en studenten om te helpen. Veel land- en tuinbouwers hebben door de coronacrisis een tekort aan arbeidskrachten, doordat buitenlandse arbeiders het land niet meer in kunnen. Er werden twee websites opgericht. Op werkenindelandbouw.nl kunnen mensen die in de landbouw willen helpen zich aanbieden. Op helponsoogsten.nl kunnen de bedrijven die personeel nodig hebben zich inschrijven.

Je ziet het, never waste a good crisis, de mogelijkheden zijn legio. Laat je creativiteit de vrije loop en laten we hopen dat we spoedig samen weer kunnen genieten van deze bruisende sector in onze favoriete buurt. Heb jij nog een leuk initiatief gezien, of heb je zelf een actie op poten gezet? Laat het ons weten!

Nieuwsoverzicht