Tips voor logies: het belang van een goed afgebakende doelgroep

Bericht geplaatst op 22/01/2020

Een doelgroep afbakenen voor je logies is vaak lastig. Veel ondernemers willen of durven hier geen keuze te maken. Het lijkt in eerste instantie misschien verstandig om te mikken op een zo breed mogelijk publiek. Toch is het belangrijk om je doelgroep duidelijk te bepalen, want anders is de kans groot dat niemand in het bijzonder zich aangesproken voelt. Een duidelijk afgebakende doelgroep is het begin voor een succesvol logies waar gasten zich thuis voelen.

Met het oog op marketing

Het belang van een goed en concreet afgebakende doelgroep wordt vaak vooral beklemtoond vanuit marketingoverwegingen. Het is natuurlijk ook zo dat een goed inzicht in de doelgroep belangrijk is vanuit die optiek: als je duidelijk weet op welke gasten je je vooral wilt richten, dan kan je hen ook rechtstreeks aanspreken.

Vormen gezinnen met kinderen jouw belangrijkste doelgroep? Zorg er dan voor dat dit duidelijk naar voren komt in de foto’s die je gebruikt op je website. Ook je webteksten pas je aan deze doelgroep aan. Vertel bijvoorbeeld een wervend verhaal (m.a.w. storytelling) over een verblijf van een gezin met kinderen. Hetzelfde kan je uiteraard doen op je social media-kanalen. Idealiter roep je online bij de beoogde doelgroepen een gevoel op waarmee ze zich kunnen vereenzelvigen. Ze zouden bij wijze van spreken op basis van de “mood” die je met de site en de social media creëert al ter plekke moeten willen zijn.

Nog vanuit marketingoogpunt is een goede kennis van je doelgroepen onder meer cruciaal om te kunnen bepalen welke kanalen het meest geschikt zijn om hen efficiënt en effectief te bereiken. Zo is voor een echt jeugdig publiek bijvoorbeeld Instagram inmiddels veel belangrijker geworden dan Facebook, laat staan nieuwsbrieven via e-mail of flyers.

Met het oog op de algemene strategie

Je doelgroep concreet afbakenen is echter zeker niet alleen belangrijk vanuit marketingoogpunt. Het gaat om een centraal onderdeel in de bepaling van de algemene strategie. Wanneer je gaat bepalen wie jouw doelgroep is, kijk je eerst en vooral naar wat jou en jouw aanbod (ligging, product, sfeer…) uniek maakt ten opzichte van anderen. Zo richt je je vaak vanzelf al op een bepaald doelpubliek.

Het afbakenen van jouw doelgroep behoort tot de kern van de positionering van jouw logies. Je doelgroepen moeten dus goed aansluiten bij je concept en je locatie. Uitgaande van de afbakening van de kerndoelgroepen moeten onder meer de volgende vragen beantwoord worden:

 • Wat zijn de wensen, behoeften en noden van de respectievelijke doelgroepen?
 • Waar zijn zij naar op zoek?
 • Speelt jouw logies voldoende in op die specifieke wensen, behoeften en noden?
 • Hoe onderscheidt jouw logies zich concreet?
 • Wat kan/moet er gebeuren om nog beter tegemoet te komen aan de wensen, behoeften en noden van de beoogde doelgroepen?
 • Hoe kan jouw logies zich scherper profileren?

De antwoorden op deze bovenstaande vragen kunnen gevolgen hebben op verschillende vlakken, zoals onder meer de faciliteiten die je in je logies voorziet, de arrangementen die je samenstelt, je prijszetting, enzovoort.

Leer je doelgroep écht kennen

Hoe beter je jouw doelgroep kent, des te beter kan je je logies afstemmen op die doelgroep. Je merkt gegarandeerd zelf wel dat je je vaste gasten net dat tikkeltje extra service kunt bieden ten opzichte van een eenmalige gast. Dat is niet omdat je de eenmalige gast niet graag hebt, maar wel omdat je die vaste gast veel beter kent. Je weet wat hem/haar pleziert en daar kan je gebruik van maken.

Vandaag de dag is het ook enorm belangrijk om je doelgroep écht goed te kennen. Data zijn hier onmisbaar:

 • Hoe vaak komt wie logeren?
 • Hoe lang op voorhand reserveren zij?
 • Wat is hun besteding per persoon?
 • Wat zijn de activiteiten die ze interessant vinden in de buurt?
 • Is er een bijzondere reden voor hun verblijf?
 • Wat zijn hun voorkeuren en wensen?

Kijk ook eens naar het boekingsgedrag van je gasten:

 • Via welk kanaal boekt welk type gast?
 • Hoe gedraagt welke gast zich op jouw site?
 • Op welke pagina komt die binnen op de site?
 • Wie haakt er af bij de online reservatie?
 • Wie schrijft er een review?

Allemaal vragen die je helpen om meer te weten te komen over je potentiële gast. En vergeet niet dat een mogelijke gast ook reviews leest: wat vindt een andere gast over de beleving bij jou? Een review geeft je dus inzicht in je gasten en hoe zij je logies ervaren. Ook al ben je het misschien niet altijd eens met wat in reviews geschreven wordt, het levert je mogelijk wel zeer nuttige informatie op om je gasten beter te leren kennen!

Wil je meer te weten komen over het belang van reviews en hoe je ermee omgaat? Bekijk dan zeker de opleiding ‘Hoe omgaan met negatieve reviews via sociale media?’ van Horeca Vlaanderen.

Nieuwsoverzicht