Een eigen soundtrack voor elk restaurant

Bericht geplaatst op 12/08/2019

Bepaal bewust de soundtrack van je restaurant, want als uitbater van een horecazaak kan je met jouw muziekkeuze het gedrag van je gasten beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat consumenten bij de juiste tonen langer blijven en meer geld spenderen. Het volume bepaalt dan weer of men gezonde of net ongezonde keuzes gaat maken. Een willekeurige playlist op repeat afspelen? Ik dacht het dus niet.

Effect op tijds- en geldbesteding

In de jaren ’80 al deed Ronald E. Milliman onderzoek naar de invloed van achtergrondmuziek in supermarkten op het gedrag van consumenten. Niet veel later herhaalde hij een gelijkaardig onderzoek in restaurants. Hiermee toonde hij aan dat gasten bij langzame muziek langer blijven zitten, trager eten en meer bestellen. Snelle muziek heeft dan weer het tegenovergestelde effect. Gasten eten gehaaster en verlaten het restaurant sneller. Wil je dus tijdens de lunch een tafel snel vrij hebben voor andere gasten, dan speel je best muziek met gemiddeld 108 beats per minute.

Wil je dat je gasten meer geld spenderen? Dan kies je het best voor klassieke muziek. De Britse onderzoeker Adrian C. North serveerde in één restaurant het eten een week in stilte, een week met popmuziek en een week met klassieke muziek. En in die laatste week gaven de gasten het meeste geld uit.

Effect op keuze en smaakbeleving 

Een gezamenlijk studie van universiteiten van Zuid-Florida, Portland en Zweden toont een verband aan tussen luide muziek en de keuze voor meer ongezonde voeding. Muziekvolume heeft een invloed op onze hartslag. Speelt er luide muziek dan voelen we ons opgewonden en neigen we sneller naar ongezonde menuopties.

Ook onze smaakbeleving hangt af van de muziek die we luisteren, dat concludeert psycholoog Charles Spence van Oxford University. Lage tonen en het geluid van koperblazers kunnen bitterheid versterken, terwijl hoge tonen van een piano een zoete smaak kunnen versterken. Over het algemeen geldt ook dat hoe mooier iemand de muziek vindt, hoe lekkerder zijn/haar eten smaakt.

Stel een gepaste soundtrack voor je restaurant samen

Als horeca-uitbater kan je achtergrondmuziek dus strategisch inzetten om het gedrag van je gasten en hun beleving van jouw gerechten te beïnvloeden. Natuurlijk heeft iedere horecazaak een eigen look & feel. Het is dan ook belangrijk dat de muziek aansluit bij het concept en het karakter van de zaak. Het plaatje moet kloppen.

Stel jij voortaan de soundtrack voor jouw horecazaak zorgvuldig samen? Laat het ons weten! 

Nieuwsoverzicht