Een handelsfonds overlaten, hoe zit dat nu?

Bericht geplaatst op 09/07/2020

Als je een horecazaak uitbaat in de vorm van een vennootschap kan je ofwel de aandelen overlaten, ofwel het handelsfonds overlaten. Een belangrijk verschil! De activiteiten van een eenmanszaak overlaten valt altijd onder ‘handelsfonds’.

Overname handelsfonds

Een handelsfonds kan eigendom zijn van een natuurlijke persoon (een eenmanszaak) of van een vennootschap.

Alhoewel er geen sluitende, wettelijke definitie is van ‘handelsfonds’ wordt er meestal het volgende onder verstaan: alle materiële en immateriële roerende goederen die de overnemer toelaten om de onderneming voort te zetten. Dit zijn bijvoorbeeld: naam, logo, website, machines, uitrusting, cliënteel, goodwill, vergunningen, voorraden…

Vermits er geen wettelijke definitie is, is het belangrijk om correct af te spreken tussen de partijen. Hieronder enkele concrete situaties.

De meeste kopers gaan uit van ‘what you see, is what you get’. Wat met de kast die je geërfd hebt van de bomma en die in de zaal staat? Die zorgt mee voor de sfeer in de zaak en behoort dus tot het handelsfonds. Wil jij dat als overlater niet: zeg het dan van in het begin.

Wat met de auto? Die wordt misschien gebruikt om wekelijks naar de Metro te rijden, maar behoort die tot het handelsfonds? Correct afspreken is de boodschap.

In tegenstelling tot wat velen denken, is het bij een overname van het handelsfonds ook verplicht het personeel mee over te nemen. Het personeel behoudt al zijn rechten, plichten en loon- en arbeidsvoorwaarden (cao 32bis).

De verstandige overnemer zal de attesten eisen die de overlater moet opvragen: de directe belastingen, de RSZ (werknemer én werkgever), de Vlaamse belastingdienst en de btw-administratie die verklaren dat de overlater geen schulden heeft.

De prijs die de overnemer betaalt, zijn ontvangsten voor de overlater waarop dus nog belastingen moeten betaald worden door de overlater. De overnemer kan de aankoop van het handelsfonds afschrijven in zijn vennootschap of eenmanszaak.

Handelsfonds of aandelen? Zorg in beide gevallen zeker voor voldoende garanties en waarborgen en laat je best bijstaan door een professionele adviesverlener.

Ga je jouw horecazaak overlaten en ben je op zoek naar advies? Neem vrijblijvend contact op!

Ben je zelf op zoek naar een horecazaak? Ga dan zeker kijken bij onze overnames, of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Nieuwsoverzicht