Gedaan met die pariteitsclausules!

Bericht geplaatst op 21/08/2018

20 augustus 2018 was een belangrijke dag voor de toeristische sector en de hoteliers in ons land. Op deze dag, 10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad, trad de nieuwe wetgeving met betrekking tot de pariteitsclausules van boekingssites in werking.

Het succes van online boekingssites

Online boekingssites zoals Booking.com en Expedia zijn niet meer weg te denken van de markt, en zijn enorm succesvol bij de consument. Ze bieden namelijk een handig overzicht van accommodaties, waar de consument hotels kan zoeken, prijzen kan vergelijken en een kamer kan reserveren.

Het nadeel is dat logiesuitbaters erg afhankelijk zijn geworden van dergelijke platformen voor het verhuren van hun kamers. De machtspositie van deze boekingsplatformen liet hen toe strenge voorwaarden en pariteitsclausules op te leggen aan de hoteliers.

Wat zijn eigenlijk pariteitsclausules?

Via ingewikkelde en eenzijdige pariteitsclausules was het voor een platformoperator of boekingssite mogelijk om de logiesuitbaters te onderwerpen aan strenge voorwaarden. Zo was het onder meer verboden om op de eigen hotelwebsite of via andere kanalen een goedkoper tarief, of betere voorwaarden aan te bieden aan de consument.

Tariefvrijheid voor de exploitant      

Na uitgebreid en constructief overleg met de horecafederaties, dienden ministers Kris Peeters en Denis Ducarme een wetsontwerp in voor een verbod op pariteitsclausules in de hotelsector in België. De wet werd goedgekeurd en trad in werking op 10 augustus.

Het verbod op de pariteitsclausules laat de exploitanten van toeristische logies toe om zelf de voorwaarden en prijzen van hun aanbod te bepalen en te afficheren, en geeft hen dus opnieuw volledige tariefvrijheid. Uiteraard blijft de rol van online boekingsplatformen belangrijk, maar het is zeker aangeraden om te vergelijken met de rechtstreekse kanalen van de hotels.

Nieuwsoverzicht