Hoe spoor je hotelgasten aan om hun handdoeken te hergebruiken?

Bericht geplaatst op 24/05/2019

Al jaren proberen hotels gasten aan te sporen om handdoeken meer dan één keer te gebruiken. Hiervoor worden verschillende technieken gebruikt, waarvan de ene al succesvoller blijkt te zijn dan de andere.

De sociale norm

Enkele gedragswetenschappers voerden in 2008 al enkele experimenten uit om ervoor te zorgen dat hotelgasten hun handdoeken zouden hergebruiken. Ze ontdekten de kracht van de sociale norm, en speelden ook in op gelijkenissen met mensen waar we graag bij horen.

De wetenschappers voerden het experiment gedurende 80 dagen in een Amerikaanse hotelketen. De helft van de kamers behield de huidige boodschap om het milieu te sparen, de andere helft kreeg een boodschap op basis van de kracht van de sociale norm. In plaats van de bekende tegel met de twee keuzemogelijkheden zagen de gasten in die kamers het volgende:

“Sluit je aan bij de andere gasten om te helpen het milieu te sparen. Bijna 75% van onze gasten die we vragen deel te nemen door hun handdoeken meer dan eens te gebruiken doet dit. Je kunt je bij hen aansluiten door de handdoeken een tweede keer te gebruiken en het milieu daarmee te sparen.”

Het resultaat? De groep die de handdoeken meer dan eens gebruikte, groeide naar ruim 44%, enkel en alleen door de tekst op de tegel aan te passen. Dat kwam neer op een stijging van 25,6% met een kleine ingreep.

Het is nadien ook bewezen dat het nog effectiever is om in te spelen op gelijkenissen met mensen waar de hotelgasten graag bij horen.

“Sluit je aan bij de andere gasten om te helpen het milieu te sparen. In een recent onderzoek gebruikte bijna 75% van de gasten die in deze kamer (kamernummer XXX) verbleven en die we vroegen deel te nemen hun handdoeken meer dan eens. Je kunt je bij hen aansluiten door de handdoeken een tweede keer te gebruiken en het milieu daarmee te sparen.”

Door er specifiek op te wijzen dat de eerdere gasten in de kamer waar men verblijft hun handdoeken opnieuw gebruikten wordt het voor de nieuwe gasten nog belangrijker om zich daarbij aan te sluiten. De eerdere gasten behoren tot hun “in-groep”, want ze blijken immers dezelfde voorkeur voor hotelkamers te hebben.

Het resultaat? Het percentage dat de handdoeken opnieuw gebruikte, steeg naar ruim 49%.

Gebruik je handdoek zoals thuis

Reisorganisatie TUI deed recenter onderzoek naar het hergebruik van hotelhanddoeken (in 2017). Gedurende een maand communiceerde men in de 700 kamers van hotelaccommodatie TUI Magic Life Fuerteventura drie types boodschappen in drie verschillende talen (Engels, Spaans en Duits):

  • de gangbare boodschap met nadruk op de milieuaspecten
  • een boodschap met een vleugje humor
  • een boodschap waarmee ingespeeld werd op de gewoonten van de gasten thuis

Daarnaast werd in een deel van de kamers helemaal geen boodschap achtergelaten.

De boodschap waarmee de hotelgasten werden aangesproken op hun gedrag thuis, waar veel mensen hun handdoek ook meerdere dagen gebruiken, bleek het meest effectief. Het hergebruik van badhanddoeken steeg bij deze boodschap met 49,4%. Bij de milieuboodschap steeg het hergebruik eveneens, met 38,6%. De humorboodschap scoorde het slechtst en zelfs lager dan in de gevallen waarin helemaal geen boodschap op de hotelkamer lag.

motiveren tot hergebruik van handdoeken

Bron: TUI

Nieuwsoverzicht