Is takeaway here to stay?

Bericht geplaatst op 14/12/2020

Takeaway en delivery: een noodzakelijk kwaad

Takeaway en deliverymaaltijden winnen al jaren aan populariteit. Veel restaurants (we denken vooral aan ketens en fastfoodzaken) maakten hier al een tijd handig gebruik van. Toen we in maart werden geconfronteerd met die eerste lockdown veranderde het (online) aanbieden van afhaal- en bezorgmaaltijden plots in een cruciaal businessmodel. Veel horecazaken maakten vrijwel meteen de klik en schakelden over naar een takeaway- en/of deliverysysteem.

Belg op 1 in het bestellen van takeaway en deliverymaaltijden

Niet alleen was het aanbod aan takeaway en delivery nooit groter, blijkbaar zijn we als Belg ook nr. 1 in het bestellen van takeaway-maaltijden. The Insider deed aan de hand van Google-data onderzoek naar de populariteit van afhaalmaaltijden. Uit hun gegevens blijkt dat er van maart tot mei 26,6 miljoen zoekopdrachten werden uitgevoerd met ‘levering’, ‘voedselbezorging’, ‘takeaway’ en ‘afhaalmaaltijden’. België stond hierbij op kop, met één zoekopdracht per 10 inwoners. Hiermee hadden we een grote voorsprong op de VS (1 zoekopdracht per 31 inwoners) en Australië (1 zoekopdracht per 40 inwoners).

Een blijver na corona

Uiteraard zal takeaway nooit een volledig draaiende zaak kunnen vervangen, en is het niet voor iedereen evident om een dergelijk systeem te organiseren. Toch is het de inspanningen en investeringen waard om inkomsten te genereren. Bovendien rijst het vermoeden dat ook na de heropening van de horeca takeaway een blijvertje zal zijn.

Zo deed onderzoeksbureau Nielsen research naar het effect van de Covid-19 op het eetgedrag in 11 Aziatische markten. Hier hervat men stilaan weer het normale leven. Opvallend is dat we toch een verandering in het eetgedrag zien. Heel veel Aziaten gaven aan dat ze in de toekomst meer thuis zullen eten en meer gebruik zullen maken van takeaway en delivery. Daarnaast blijkt ook dat gezonde voeding nog meer aan belang wint.

Een Amerikaanse studie toont dan weer aan dat tegen 2023 de wereldwijde markt voor het (online) aanbieden van afhaal- en bezorgmaaltijden naar verwachting 137 miljard dollar zal bereiken.

Ga doordacht te werk

Of we deze verschuiving ook in Europa zullen zien valt nog af te wachten. In ieder geval is het een belangrijke evolutie om op te volgen en rekening mee te houden. Let wel op, stort je niet zomaar in het onbekende avontuur van takeaway en deliverymaaltijden. Om een duurzaam afhaal- en delivery- initiatief op poten te zetten is het belangrijk om doordacht te werk te gaan. Zorg dus voor een duidelijk plan van aanpak, want er komt veel bij kijken.

Takeaway en/ of delivery

Begin alvast met voor jezelf na te gaan of het zinvol is om takeaway én delivery te organiseren, want het zijn toch wel twee heel verschillende zaken. Zeker buiten de stad is het verstandig om te kijken of je niet beter alleen takeaway doet.

Enkel takeaway organiseren, zonder delivery, heeft een veel kleinere impact op je logistiek proces (denk aan een frituur of de typische Chinees). Daardoor kan je goedkoper zijn of meer beleving meegeven als je een vergelijkbare prijs als delivery hanteert.

Als je dan toch delivery doet, doe het dan zeker met studenten, flexijobbers of andere flexibele (zelfstandige?) verloningsvormen – binnen de wettelijke regels natuurlijk. Maar opa alles laten rondbrengen in een niet gekoelde (of niet verwarmde) koffer is niet echt een duurzame oplossing.

Zorg voor beleving

Wanneer je takeaway gaat organiseren, moet je ook goed nadenken op welke manier je extra beleving kunt meegeven aan je klanten. Hoe kan je jouw unieke restaurantbeleving tot bij de mensen thuis brengen? Geef je een persoonlijk bedankje of een leuke verrassing mee met de bestellingen? Adviseer je jouw klanten over de beste manier om de gerechten thuis op te warmen en op te dienen? Of wat denk je van een instructievideo? Kan je de klanten op een of andere manier verleiden om nog iets extra mee te nemen? Misschien kan je wel een Spotify playlist samenstellen om je menu te begeleiden. Of stop je er wat feestmateriaal bij (en vermeld je dat ook duidelijk bij de bestelling) zodat je wat meer kan vragen? Creatief zijn is de boodschap!

Nog wat meer inspiratie nodig? Lees hier onze 5 tips om jouw takeaway te organiseren.

 

Nieuwsoverzicht