Nuttige apps en software in tijden van corona

Bericht geplaatst op 23/04/2020

Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, moeten we inmiddels al verschillende weken zoveel mogelijk binnen onze eigen vier muren blijven. Ons dagelijks leven wordt zo goed als platgelegd, maar de digitalisering maakt plots grote sprongen. Enerzijds is er een stijgende populariteit van apps die ons sociaal leven thuis toch min of meer draaiende houden. Anderzijds zijn er bijvoorbeeld ondernemers die hun software tijdelijk gratis aanbieden voor de horecasector. We doen hieronder een greep uit het ruime aanbod van nuttige apps en software in tijden van corona:

Houseparty

De app Houseparty bestond al, maar begaf zich in sneltempo naar de top in de appstores. Met Houseparty kan je met een groep vrienden of familie tot 8 personen een videogesprek houden en samen spelletjes spelen. Gezamenlijk aperitieven of zelfs een (verantwoorde) lockdown-party organiseren? Met deze app wordt het allemaal mogelijk.

Beer with me

Begonnen als een leuke app voor studenten, maar ondertussen booming in de app store: “Beer with me”. In de app kan je een foto van je drankje kiezen, op de kaart klikken waar je op dat moment bent (thuis dus ūüėČ) en dan virtueel toasten met je vrienden van over de hele wereld. Je hoeft trouwens geen alcohol te drinken, je kunt natuurlijk ook toasten met een frisdrankje.

Greg Avola’s List by Untappd

Via de applicatie Untappd kan je bijhouden welke biertjes je gedronken hebt, waar je ze gedronken hebt en hoe lekker je ze vond. Je checkt jezelf samen met je bier in op een bepaalde locatie en geeft het een score tussen 0 en 5.

Untappd was al langer populair, maar werd nu uitgebreid met een lijst, de Greg Avola’s List, die overzichtelijk weergeeft welke restaurants, cafés en brouwerijen iets aanbieden in de vorm van beers to-go, delivery of waardebonnen. Het is een steeds groeiende lijst van plaatsen en manieren om deze zaken te ondersteunen.

Verder hebben ze ook een nieuwe globale locatie ge√Įntroduceerd, namelijk ‚ÄúUntappd at Home‚ÄĚ. Je kunt nu je bier thuis inchecken en zo tonen dat je jouw steentje bijdraagt voor de veiligheid en gezondheid van iedereen en in jouw kot blijft.

IkKoopAntwerps.be

Om de Antwerpse horeca en middenstand te ondersteunen heeft de stad IkKoopAntwerps.be gelanceerd. Hier worden alle initiatieven en websites die online kopen in Antwerpen promoten, gebundeld. Zaken kunnen zich registreren bij de deelnemende platformen met bijvoorbeeld overzichten van horecazaken die take-away aanbieden en zaken die men kan steunen door een cadeaubon te kopen.

#Horecacomeback

Een van deze deelnemende platformen is #Horecacomeback. Dit is een online platform waarop consumenten waardebonnen kunnen kopen van hun favoriete horecazaak. Het initiatief kwam tot stand door een samenwerking over alle concurrentie grenzen heen en is één van de grootste ondersteuningsprogramma’s ooit voor de Belgische horeca. Horecazaken kunnen zich gratis aanmelden om deel te nemen.

DinnerGift

Het online platform DinnerGift is een verzamelplaats voor culinaire cadeaucheques. Elke zaak die eten en/of drinken aanbiedt, kan zich op het platform aanmelden. Je betaalt hiervoor geen vaste maandelijkse kosten, maar wel een percentage van de inkomsten. Via hun actie Let’s Support bieden ze hun platform nu echter gratis aan. Zolang de lockdown duurt, betaal je dus geen service fee.

Shop Safe

Het Belgische bedrijf Accurat lanceerde een app om zowel de drukte in de supermarkt als het aanbod te voorspellen: Shop Safe. De app werkt volgens hetzelfde principe als Waze en verzamelt dus real-time data van de winkelaars.  Gebruikers geven de winkel een kleurcode naargelang de drukte: rustig, normaal, druk of erg druk. Verder kunnen ze aangeven welke producten niet meer of slechts beperkt te verkrijgen zijn. Met de app willen de initiatiefnemers de stress, die dezer dagen bij het winkelen komt kijken, verlichten. Bovendien willen ze ook bijdragen aan een betere spreiding van de drukte om zo de supermarkten te ontlasten.

Catermonkey

Maty van Geirt van Fingerfood Truck nam een paar jaar geleden noodgedwongen een adempauze om het volledig digitaal aan te pakken. Samen met softwareontwikkelaar Marten Sytema bracht hij Catermonkey op de markt, een digitale toepassing waarmee je tot 70% administratieve tijd kan besparen. Het programma helpt cateraars en restaurateurs vanaf het opmaken van offertes over de inkopen en personeelsplanning tot het factureren.

Om zijn sectorgenoten te ondersteunen, biedt Maty het programma, samen met een basisopleiding, volledig gratis aan tot de situatie normaliseert. Zo kun je bijvoorbeeld snel een online bestelmodule in je site integreren, waardoor je bezorg- of afhaalmenu’s makkelijker kunt verzorgen.

Gratis webshop via CCV

De experts van CCV bouwen een gratis webshop met bestel- en afhaalfunctie om horecazaken te ondersteunen. Tot en met 30 april is alles gratis, en betaal je dus geen pakketprijs. Op die manier kunnen horecazaken op korte termijn toch hun gerechten online aanbieden.

Ken je nog andere nuttige apps en software in tijden van corona die in ons lijstje ontbreekt? Laat het ons weten!

Nieuwsoverzicht