Profilering en positionering als sleutel tot succes

Bericht geplaatst op 14/09/2021

Profilering en positionering zijn een belangrijk middel om overeind te blijven in een competitieve markt zoals de horecasector. Profilering draait rond de identiteit van je zaak en hoe je deze afstemt op jouw doelgroep. Positionering gaat dan weer over hoe je hier succesvol mee naar buiten komt. Je creëert een beeld over hoe jouw zaak zich positioneert ten opzichte van de rest van de markt, en bekomt zo hopelijk een ‘top-of-mind’-positie bij jouw (potentiële) klanten.

Door jouw persoonlijke passie en streven naar kwaliteit door te trekken en je zaak als merk te benaderen, kan je duurzaam groeien als onderneming. Zeker na corona zijn een unieke, sterke profilering en positionering dus dé sleutel tot succes.

Hoe je dat precies aanpakt? We helpen je graag op weg in 4 stappen.

Stap 1: Bepaal je identiteit

Het begint allemaal bij zelfkennis. Maak een SWOT-analyse om de kern van jouw zaak te ontdekken.

 • Sterktes: Waar zijn we goed in? Waaruit bestaat onze ziel? Wat loopt goed? Wat trekt aan in onze zaak?
 • Zwaktes: Waar zijn we niet goed in? Wat werkt niet? Wat kan beter? Waar bevinden zich de zwakke plekken?
 • Kansen: Wat in de omgeving biedt kansen? Op welke golf kunnen we surfen? Waar willen we naartoe?
 • Bedreigingen: Wat gebeurt er rondom ons waar we bang voor zijn? Wat kan nadelig zijn voor ons?

Bouw een sterke identiteit uit door te investeren in je sterktes om kansen waar te maken. Zet je zwaktes niet in de kijker, zoek naar kansen in de omgeving en beperk de impact van de bedreigingen. Maak je doelen en toekomstplannen specifiek en meetbaar zodat je steeds je vorderingen kunt nagaan.

Stap 2: Leer je doelgroep kennen

Ga na wie bij je in de smaak valt en wie je wilt als klant, want je pijlen richten op iedereen werkt niet meer. Welke specifieke doelgroep(en) wil je aanspreken? Bij welk publiek voel jij je het best? Stel jezelf verschillende vragen om je doelgroep(en) te leren kennen:

 • Socio-demografisch: Hoe oud zijn ze? Wat is hun opleidingsniveau of beroep? Wat weet je over hun inkomstenniveau? Hoe ziet hun gezinssamenstelling eruit?
 • Geografisch: Waar wonen/werken ze?
 • Psychografisch: Wat zijn hun interesses en persoonlijkheidskenmerken? Hoe ziet hun levensstijl eruit? Wat zijn hun behoeften en verwachtingen?
 • Gedrag: Hoe vaak en op welke momenten komen ze? Hoe lang blijven ze? Hoeveel besteden ze? Hoe groot is hun gezelschap? Waar gaan ze anders naartoe? Hoe kunnen we ze bereiken?

Aan de hand van een persona (of meerdere persona’s) krijg je nog meer inzicht en kan je jouw doelgroep tot leven wekken. Het is een concrete, gedetailleerde en levendige voorstelling van je klant(en).

Stap 3: Ga op zoek naar je concurrenten

Een goed beeld hebben van wie jouw concurrenten zijn, helpt je om jouw unieke positionering te bepalen. Ga op zoek naar je belangrijkste concurrenten en maak ook van deze zaken een SWOT-analyse. Denk goed na over wie allemaal een concurrent van je kan zijn. Zijn het enkel horecazaken of is er in de omgeving misschien ook een wellness, bioscoop, luxe traiteur… die zich op dezelfde doelgroep richt?

Heb je een overzicht gemaakt van al je belangrijkste concurrenten? De volgende stap is dan om hen beter te leren kennen. Bekijk hun website, vraag een offerte op of ga er eens op bezoek. Wat kan je van hen leren en wat wil je absoluut vermijden? Je zal veel inspiratie opdoen om jouw aanbod te verbeteren.

Stap 4: Profilering en positionering

Nu je jezelf, je doelgroep en je concurrenten kent, kan je jouw concept en profilering verfijnen en op punt stellen aan de hand van de 4C’s.

Customer solution

 • Voor welk probleem, welke behoefte, welke wens van een (potentiële) klant biedt jouw zaak een oplossing (of beter: dé oplossing)?
 • Zorg dat alle facetten van je zaak deze oplossing/beleving versterken.

Cost to consumer

 • Aan welke kost krijgt de klant deze beleving? Hou zowel rekening met de prijs die hij/zij bij jou betaalt, als de prijs die hij betaalt om bij jou te geraken.
 • Wat is de kostprijs hiervan voor de maatschappij?
 • Elke klant maakt deze afweging op basis van eigen waarden/normen.

Convenience

 • Meer keuze zorgt vaak voor meer twijfel. Maak het de klant dus zo gemakkelijk mogelijk, zowel on- als offline.
 • Je kunt klanten beïnvloeden en sturen (nudging), denk bijvoorbeeld aan menu engineering, upselling en online reservaties.

Communication

 • Je hebt nu een sterk en uniek concept, maar als jij het niet zegt, dan weten je (potentiële) klanten het niet.
 • Verspreid je boodschap via verschillende kanalen: in je zaak, op je website, op sociale media, via advertenties…
 • Ga in interactie met je klanten en geef ze inspraak.
 • Stel een communicatieplan op waarbij je rekening houdt met elke stap van de customer journey.

Zowel jouw zaak, als die van je concurrenten en de wensen van je doelgroep zijn een dynamisch gegeven en veranderen continu. Het is dus belangrijk om bovenstaande stappen regelmatig opnieuw te doorlopen.

Kan je wat hulp gebruiken bij jouw zoektocht naar de juiste profilering en positionering? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek!

Nieuwsoverzicht