Waarom waardering tonen aan je medewerkers zo belangrijk is

Bericht geplaatst op 01/03/2019

Over een periode van twee jaar (2016-2018) bevroeg Mensura ruim 850 horecamedewerkers over hun job. Hieruit blijkt dat 4 op 5 werknemers stress ondervindt tijdens het werk. 1 op 5 gaf zelfs aan heel gestresseerd te zijn. Hoe je stress op een positieve manier kunt benutten, lees je hier.

Het onderzoek toonde langs de andere kant wel positieve resultaten over de sfeer op het werk. Ruim 1 op 2 horecamedewerkers is hier heel tevreden over. Bijna 2 op 3 ervaart voldoende steun en waardering van collega’s. Daarmee scoort de horecasector overigens hoger dan andere sectoren.

Ook als werkgever jouw waardering en appreciatie tonen aan je medewerkers loont de moeite. Verschillende studies tonen aan dat mensen die zich gewaardeerd voelen op het werk, productiever, efficiënter en gemotiveerder werken. En waarschijnlijk nog belangrijker: je wordt er ook gewoon gelukkiger van!

Hoeveel waardering is voldoende?

Hoe vaak moet je dan tonen dat je jouw medewerkers waardeert? Volgens Mike Ganino, expert op het vlak van bedrijfscultuur en auteur van het boek ‘Company Culture for Dummies’, is het antwoord op die vraag meestal: “veel meer dan je nu doet.” Om er een getal op te plakken: je streeft het best naar vijf positieve feedbackmomenten ten opzichte van één negatief.

Een complimentje af en toe is dus zeker op zijn plaats. Een schouderklopje, of een “goed gewerkt vandaag” zijn leuk, maar je maakt het compliment best zo specifiek mogelijk. Dit kan je doen door de STAR-methode toe te passen. Geef aan welke situatie jouw medewerker goed heeft aangepakt, welke taak hij/zij op dat moment uitvoerde, welke specifieke actie(s) hij/zij ondernam en het resultaat dat dit met zich meebracht.

Op deze manier maak je aan jouw medewerkers (en jouw klanten) duidelijk wat belangrijk is, wat wordt gewaardeerd. Gedragingen die je beloont, zullen je medewerkers herhalen en worden een soort culturele norm binnen jouw zaak. Uiteindelijk draait het om het erkennen van alle kleine dingen die elke dag onopgemerkt voorbijgaan, maar van groot belang zijn voor een goed draaiende horecazaak.

5 suggesties om je waardering te tonen

1. De traditionele manier

Geef je medewerkers een bonus of loonsverhoging als blijk van waardering, waarbij zeker extralegale voordelen vaak nuttig kunnen zijn ter optimalisatie.

2. Een speciale manier

Organiseer een speciale dag of activiteit om je medewerkers in de bloemetjes te zetten. Een etentje bij een collega-restaurantuitbater, een after work-drink, een teambuilding of een gepersonaliseerd cadeau… De mogelijkheden zijn eindeloos.

3. Geef verantwoordelijkheid

Geef je medewerkers hun eigen verantwoordelijkheden en mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Laat ze bijvoorbeeld in onderling overleg de eigen uurroosters opstellen en vraag naar hun mening bij organisatorische beslissingen.

4. Toon interesse

Laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat je personeel doet, zowel op de werkvloer als daarbuiten. Het toont betrokkenheid, zorgt voor een persoonlijkere relatie en schept vertrouwen.

5. Zeg dank je wel

Zo simpel kan het soms zijn.

Nieuwsoverzicht